Kuruyemiş tüketen kişilerin sindirim sistemleri daha düzenli çalışır. Lifli bir yapısı olması nedeniyle çekirdek ve diğer kuruyemişler besinlerin bağırsakta daha yavaş bir şekilde hareket etmesine yardım eder. Besinler daha yavaş hareket edince sindirmesi daha kolay olur. Ayrıca kuruyemişler tokluk hissi verdiği için kilo vermek için de oldukça önemlidir. Kuruyemişin diğer faydaları arasında cilt sağlığını desteklemesi, vücudu içten beslemesi ve vitamin ile mineralleri almamızı sağlaması vardır. Özellikle kaju, fındık ve badem gibi kuruyemişleri yüksek yağ içeriği sayesinde kalp ve damarları korur.
Bunların dışında ceviz gibi yağlı kuruyemişler de vücudun ihtiyaç duyduğu sağlıklı yağ taşını içerir. Kuruyemişler kansere karşı savaşmaya yardımcı olur, beyin sağlığını destekler, yağlanmanın belirtilerini ortadan kaldırır ve tip2 diyabeti de engeller. Kalp krizi ve inme riski ile kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski de düzenli olarak kuruyemiş tüketen kişilerde oldukça azdır.
Fındık kalp dostu olarak kabul edilir. Uzmanlar tarafından fındığın bağışıklık dostu ve kanser düşmanı olduğu tespit edilmiştir. Magnezyum oranı açısından zengin olması açısından da fındık kemiklerin sağlığını büyük ölçüde destekler. Kahvaltılarda ya da ara öğünlerde fındık tüketmeniz halinde kan şekeriniz düzenlenir ve bağırsak hastalıklarına karşı da korunmuş olursunuz. Badem iltihap sökücü ve tansiyon dengeleyici bir kuruyemiştir. Badem vücudu zararlı toksinlerden arındırır ve kas, eklem ağrılarının da azalmasını sağlar.
Bundan dolayı badem sporcu beslenmesinde de sıklıkla önerilir. Ceviz ise enerji veren bir kuruyemiş olarak karşımıza çıkar. Antioksidan bir kuruyemiş olduğu için vücudunuzu zararlı maddelerden de arındırır. Beyin sağlığını korurken ayrıca kan dolaşımınızı da hızlandırır. Kaju da tam bir vitamin deposudur. Yapısında yüksek miktarda bakır bulundurur ve yağ oranı da azdır. Saç dökülmesini engeller, kemik erimesine karşı da vücudu destekler.
Kuruyemişler ana öğünlerin yanı sıra ara öğünlerde de sıklıkla tercih edilen bir besindir. En faydalı kuru yemişler arasında fındık, kuru kayısı, kuru üzüm, kaju, ceviz ve badem yer alır. Fındık, kan dostu olarak bilinirken ceviz de enerji verir. Ceviz ya da fındığı ara öğünlerde ya da kahvaltılarda tüketebilirsiniz. Fıstık kansere karşı oldukça etkiliyken kaju da tam bir vitamin deposudur. Kuru kayısı lifli olması nedeniyle özellikle kilo vermek isteyen kişilere önerilmektedir.
Bağırsakları çalıştırarak daha aktif bir metabolizmaya sahip olmanızı sağladığı için kuru kayısı oldukça faydalıdır. Kansızlığa iyi gelen kuruyemiş ise kuru üzüm olarak karşımıza çıkar. Özellikle kansızlık problemi olanlar düzenli olarak kuru üzüm tüketirlerse kısa süre içinde kan oranlarının yükseldiğini görürler. Kuru üzümü kahvaltınıza eklerseniz daha enerjik bir gün geçirmeniz de mümkündür.
Her besin gibi kuruyemişin de tüketilirken dikkat edilmesi gereken konuları vardır. Kuruyemiş alırken güvenilir yerlerden ve taze olarak almak oldukça önemlidir. Ağzı kapalı ve vakumlu olarak almak, muhafaza ederken de bu şekilde muhafaza etmek önem taşır. Kuruyemişler her ne kadar protein ve lif açısından zengin olsa da porsiyonlu bir şekilde tüketilmesi gerekir.
Kuruyemişlerin besin değerlerini bilmeli, hangi vitaminleri barındırdığını da öğrenmelisiniz. Bu sayede hangi kuruyemişi ne kadar tüketmeniz gerektiğini bilebilirsiniz. Özellikle kilo kontrolü için kuruyemiş tüketen kişilerin besin değerlerine ve kalori değerlerine daha fazla dikkat etmeleri gerekir. Eğer porsiyonlu bir şekilde tüketilmezse kuruyemişler de insan vücudu için zararlı bir hal alabilir. Bu nedenle porsiyon kontrolü kuruyemiş tüketirken oldukça önemlidir.