Kuruyemişlerin süt yapma özelliği de mevcuttur. Özellikle yeni doğmuş ve sütü olmayan annelerin merak ettiği konulardan biri de kuruyemişlerden hangisinin süt yaptığıdır. Fındık, ceviz, badem ve kuru incir hamilelikte de hamilelik sonrasındaki süreçte de annelerin tüketmesi gereken kuruyemişlerdendir.
Süt artırma özelliği yanı sıra enerji veren kuruyemişler arasında olduklarından her gün yenebilir. Özellikle süt yapması için kuruyemiş tüketilecekse günde 8 - 10 tane fındık ya da 3 - 4 adet ceviz tüketebilirsiniz. Bu sayede hem enerji alabilir hem de sütünüzün artmasını sağlayabilirsiniz. Kayısı da emzirme dönemindeki hormonal değişimleri düzenlediği için önerilir. Lifli yapısı sayesinde şişkinliğin azalmasına da yardımcı olur.
Anne vücudunda süt üretimi gerçekleşmesi için tüketilen besinler ve kuruyemişler içinde laktojenikler olması gerekir. Bu maddeler anne sütü yapar ve aynı zamanda psikolojik olarak rahatlama da sağlar. Anne sütünü artırmak için tüketilmesi gereken kuruyemişler de vardır. Bu kuruyemişleri tüketerek sindirim sistemini düzenleyebilir, sütü artırabilir ve aynı zamanda da psikolojinizi rahatlatabilirsiniz. Süt yapan kuruyemişler kuru incir, ceviz, fındık, kabak çekirdeği, badem ve kuru kayısıdır.
Bazı annelerin doğumdan sonra stresten ya da farklı sağlık problemlerinden sütü gelmeyebilir ya da az gelebilir. Bunu artırmanın yöntemlerini bilerek sütü artırmak mümkündür. Süt artıran kuruyemişleri düzenli olarak tüketmek önemlidir. Fakat porsiyon kontrolü yapmak ve kontrollü tüketmeye özen göstermek gereklidir.
Kuruyemişler insan sağlığı açısından oldukça faydalıdır ve uzmanlar tarafından anne adaylarına da sıkça önerilir. Fakat bu noktada bilinçli tüketilmesi ve kararında olması önem taşır. Bu sayede anne adayları içindeki vitaminlerden faydalanırken bebeğin gelişimine de katkıda bulunabilirsiniz. Çerezler hassas bir dönem olan hamilelik döneminde anne adaylarına bir avuç olarak önerilmektedir. Bir avuç yaklaşık 25 grama denk gelir ve uzmanlara göre öğünlerde 25 gram kuruyemiş yeterli görülmektedir.
Sindirim sisteminden zihin ve kemik gelişimine kadar birçok fayda için kuruyemiş tüketilebilir. Sürekli aynı kuruyemişi yememek de önemlidir. Kuruyemişleri farklı farklı tüketmek ve tüm kuruyemişlerin faydalarından yararlanmak önem taşır. Hamilelikte sık sık tüketilmesi gereken kuruyemişler arasında kuru kayısı, kuru incir, badem, kayısı, Antep fıstığı, ceviz, leblebi ve yer fıstığı gelir.
Gebelikte her gün düzenli olarak tüketilen kuruyemişlerin birçok faydası vardır. Zengin mineral ve vitamin içerikleri sayesinde bebeğin gelişimi için kuruyemiş tüketimi önemlidir. Özellikle de ilk aylarda tüketilen kuruyemişler bebeğin organ gelişimi ve sistemlerinin düzenli olmasında rol oynar. Bebeğin sinir sistemi ve beyin gelişiminde de kuruyemişler etkili bir sole sahiptir.
Gebenin günlük olarak enerji almasını ve daha enerjik günler geçirmesini de sağlar. Anne karnındaki bebeğin kas, kemik ve iskelet sistemini desteklemesi bakımından da kuruyemiş tüketilmelidir. Hamilelikte düzenli olarak tüketilen kuruyemişler anne sütü üretiminde de etki gösterir. Doğum sonrasında anne sütünü de artırıcı özelliklere sahiptir.
Badem: İçerdiği faydalı bileşenler sayesinde gebelikte kalsiyum ihtiyacını karşılar.
Yer fıstığı: Potasyum, fosfor, sodyum ve magnezyum minerallerinin yanı sıra B ve E vitamini açısından da zengindir. Anne karnındaki bebeğin kas yapısındaki gelişime katkı sunarak kemiklerini de güçlendirir. Omurga gelişimini de yer fıstığı tüketerek destekleyebilirsiniz.
Fındık: Magnezyum, kalsiyum ve doymamış yağ bakımından zengin olan fındık özellikle sindirim sistemini destekler. Zengin lif içeriği sayesinde hamilelikte ortaya çıka kabızlık problemlerini engeller. Aynı zamanda düzenli fındık tüketimi bebeğin kemik gelişimine de katkıda bulunur.