Kuruyemişler, tek başına yenebilen veya yemeklere eklenebilen lezzetli, besleyici bir besindir. İçerik açısından zengindirler ve diyabet riskini azaltması da dahil olmak üzere sağlık yararları ile bağlantılıdırlar. Kuruyemişler, daha uzun süre tok kalmanıza ve sağlıklı bir kiloyu korumanıza yardımcı olabilecek sağlıklı yağlar ve protein içerir. Ayrıca kalp hastalığı, kanser ve diğer hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olabilecek antioksidanlar içerirler. Elinizde kuruyemiş varsa eğer nemlenmişlerse nasıl kurutacağınızı bilmiyorsanız bu makale size yardımcı olacak.
Kuruyemişleriniz nemlendiyse bu gerçekten bir sorun olabilir. Kimse nemli ve yumuşak bir kuruyemiş yemek istemez. Zaten kuruyemiş yemenin güzel yanı da budur. Kavrulmuş ve gevrek olmalarıdır. Neyse ki nemli kuruyemişlerinizi çöpe atmanıza gerek kalmadan onları eski gevrek hallerine kavuşturmanın yolları var. Nemli kuruyemişleri kurutmak için saç kurutma makinesi ya da fırın kullanabilirsiniz. Nemli kuruyemişlerin kurutulması, birkaç farklı yolla elde edilebilen bir işlemdir.
Dikkate alınması gereken ilk şey, bir kurutucu veya fırın kullanmak isteyip istemediğinizdir. Bir kurutucu kullanıyorsanız, en düşük sıcaklığa ayarlayın ve çok ısınmamaları için kuruyemişleri küçük partiler halinde içine koyun. Bir fırın kullanıyorsanız, düzenli olarak kontrol ettiğinizden ve gerektiğinde ters çevirdiğinizden emin olun. Kahverengileşmeye başlarlarsa hemen çıkarın.
Kabuklu yemişlerde oluşabilecek nem, katı ve sıvı yağların varlığından kaynaklanır. Bu katı ve sıvı yağlar nem ve su bırakabilirler. Bunun olmasına neden olan koşullar şunlardır:
Sıcaklık: Kuruyemişler en iyi şekilde oda sıcaklığında saklanır, ancak buzdolabında veya derin dondurucuda çok uzun süre tutarsanız ıslanabilirler. Satın aldıktan sonraki birkaç gün içinde yemeyecekseniz, daha uzun süre taze kalmaları için hava geçirmez bir kapta saklayın.
Işık: Kuruyemişler ayrıca ışığa maruz kalmaktan nemlenebilir. Uzun bir süre boyunca ışığa maruz kaldığında, doğal yağlar, ışık yüzey alanlarına çarptığında meydana gelen oksitlenme süreci nedeniyle bozulmaya ve normalden daha hızlı bozulmaya başlar.
Kuruyemişlerinizi saklamak için onları yukarıda bahsedilen uyarılara göre uygun koşullarda saklamalısınız. Aksi takdirde eğer kuruyemiş miktarınız da çoksa hepsi bozulabilir ve çöpe atmak zorunda kalabilirsiniz. Kuruyemişlerinizi ışık almayan, sıcak olmayan ve kuru bir ortamda ağzı kapalı kaplarda sakladığınız koşullarda uzun süre boyunca onu tüketmeye devam edebilirsiniz.
Kuruyemişler bozulabilir, ancak bozulmaya taze meyve ve sebzeler kadar duyarlı değildirler. Kuruyemişler, serin ve karanlık bir yerde hava geçirmez bir kapta düzgün bir şekilde saklanırsa yaklaşık yarım yıl dayanabilir. Kuruyemişler bozulabilir, ancak doğru koşullarda tutulurlarsa uzun süre dayanırlar. Kuruyemişleri saklamanın en iyi yolu, buzdolabında veya derin dondurucuda hava geçirmez bir kapta saklamaktır.
Onları buzdolabından uzak tutmak istiyorsanız, oda sıcaklığında hava geçirmez bir kapta saklayın. Bozulmuş kuruyemişleriniz varsa bozuk olup olmadığını nasıl anlayacağınızı merak ediyorsanız, küf veya hasar veya çürüme belirtileri aramalısınız. Küf varsa veya somun bir şekilde zarar görmüşse hemen atılmalıdır çünkü tüketilmesi sizi hasta edebilir.
Kuruyemişlerin uygun şekilde saklanması, kalitelerini ve tazeliklerini korumaları için önemlidir. Kuruyemişlerinizi kilerde veya dolapta saklıyorsanız, hava geçirmez bir kapta ve doğrudan güneş ışığından uzak tutun. Çok miktarda kuruyemişiniz varsa, kuruyemişinizi daha uzun süre taze kalmasına yardımcı olmak için bir vakumlu kapatıcı satın almayı düşünün.
Kuruyemişler için uygun saklama koşulları aşağıdaki gibidir :
- Kuruyemişler serin, kuru ve nem oranı düşük bir yerde saklanmalıdır.
- İdeal sıcaklık aralığı 15-20 derece arasındadır.
- Kuruyemişlerin havadaki nemi ve yağları emmelerini önlemek için hava geçirmez bir kapta saklanmalıdır.